Az AVDH is cégszerű aláírás!

Ügyintézési pálforduló zajlik, egyre többen jönnek rá, hogy a papír már nem hatékony adathordozó. A hiteles információhoz azonban e-aláírás (pl. AVDH) kell!

Az elektronikus aláírás logikáját pedig azoknak nehezebb megérteni, akik még jóval azelőtt születtek, hogy ezt a protokollt világszerte törvényi szintre emelték volna (Magyarországon: 2005-ben). Az AVDH 2018.01.01-től kötelezően elfogadandó aláírás (Pp. 325.§ (1) g)).Az elmúlt 15 évben liberalizálták a cégszerű aláírás fogalmát is (Ctv. 8,§ (1)), az e-aláírások esetén az már inkább tartalmi kérdés, nem formai. Az e-aláírás esetén a dokumentumból kell kitűnnie, hogy céges iratról van-e szó, ha igen, akkor az e-aláírás egyben cégszerű aláírás is. A papíralapú aláírásminta cégbírósági benyújtása már nem kötelező, de a céges e-tanúsítvány sem az, így nincs az írásbeliség cégszerű aláírásának formája korlátozva. Ez sem igaz, hogy a cégnév mellett kell lennie az e-aláírásnak… A Magyar Ügyvédi Kamara szerint ellenjegyezhető az ügyvédek, jogtanácsosok által az az irat, amelyet AVDH-vak írtak alá.

Egyetlenegy bírósági ügy van, amelyben a cégszerű aláírás formáját firtatták. Ebben az ügyben azt mondta ki a Szegedi Ítélőtábla, hogy nem formailag, hanem tartalmilag kell megítélni a cégszerű aláírást, az nem az “előnyomott, előírt cégnév mellett…” történő aláírást jelenti (Szegedi Ítélőtábla Gf. II. 30 142/2013.)!

Sokan firtatják az AVDH cégszerű aláírásként való alkalmazását, mondván, hogy azt a bíróságon nem fogadják el. Számukra az e-Cég Betekintőben található – teljesen nyilvános és ingyenes – példák közül érdemes megtekinteni ezt a cégiratot, amit be is jegyzett a cégbíróság. Ráadásul ez a példa azért is érdekes, mert itt kombinálva van a távazonosítással külföldről, papírral való aláírás és az AVDH.

Sajnos az AVDH jelenleg még elég gyenge színvonalú szolgáltatás, nem vonzó a létrejött fájlnév és az ASICE kiterjesztést nem nyílik meg, bár azt a Belügyminisztérium által készített videóban is népszerűsítik, ahol elmagyarázzák azt is, hogy az AVDH-zás nem egy szkennelt irat hitelesítését jelenti, hanem az AVDH maga az aláírás! Az ASICE formátumú aláírásról videó is készült.

TIPP: a többes aláírásnál alkalmazott ASICE fájl formátumot nem biztos, hogy az E-Szignó programmal meg lehet nyitni. Érdemes ilyenkor átnevezni ZIP-re az ASICE kiterjesztést és egyből megnyílik a fájl!

 
Ruszin Zsolt
FairConto Zrt.
vezérigazgató

Érdekesnek találta a cikket? Ossza meg másokkal!

Megosztás itt: facebook
Megosztás Facebookon