Melyik NAV bevallás kötelezően benyújtandó, nullásan is?

A mikrovállalkozások körében a minimális bevétel mellett jelentős kérdés, hogy milyen adminisztrációs feladatokat kell teljesíteni. Itt most nem a számviteli politikára kell gondolni, hanem azokra a bevallásokra, amelyeket a NAV felé kötelező beküldeni.

A kötelező bevallások köre azóta lett húsbavágó kérdés, hogy 2023 nyarától az adózás rendjéről szóló törvény szerint az adószám törlését már 180 napja elmulasztott bevallás esetén is kezdeményezni lehet (Art. 246.§ (1) g)). A NAV ehhez előbb köteles felhívást küldeni, majd az adószámot törlő határozatot küld a cégkapura, egyéni vállalkozásoknál az ügyfélkapura.

  • Az általános forgalmi adóalanyoknak be kell küldeniük a gyakoriságuk szerint áfa bevallást, akár nullásan is. Ha van közösségi forgalmuk, akkor az A60-as adatszolgáltatás is kötelező.
  • Az éves záróbevallás - legyen az társasági adó, KIVA, vagy SZJA, esetleg KATA bevallás - mindig kötelező a vállalkozás számára, de az éves bevallás kötelező a civil szervezeteknek is, bár ott lehetőség van kiváltani a bevallást egy éves nyilatkozattal (TAONY). Kötelező benyújtani az iparűzési adóbevallást is, azt az esetet kivéve, amikor a sávos HIPA határértékét a vállalkozás nem lépte át. A civil szervezeteknél van lehetőség éves mentességi nyilatkozatra, de egyrészt ezt nem dolgozza fel mindegyik önkormányzati adóhatóság, másrészt a nullás HIPAK bevallást egyszerűbb benyújtani.
  • Az egyéni vállalkozóknak - kivéve a nyugdíjasokat - kötelező a havi, vagy negyedéves járulékbevallás (58-as bevallás). A NAV közlése szerint a Kata felnégyelése után 2023 tavaszán még 14.320 ilyen bevallás hiányzott 2022 szeptember hónapra.

 

Rendszeres vitatéma, hogy kötelező-e benyújtani a havi járulékbevallást a cégek, civil szervezetek, vagy akár ügyvédi irodák részéről. Nos, ez a biztosítási jogviszonytól függ. Az említett ügyvédi iroda esetében például biztosan kell lennie legalább 1 ügyvédnek, aki miatt a bevallás kötelező, hiszen ő biztosított, akkor is, ha máshol van már főállása és kivét hiányában a járulékbevallás nullás. A munkáltatóknál is kötelező a bevallás, hiszen van alkalmazottjuk.

Mi van azonban akkor, ha nincs tag+ügyvezető és nincs más foglalkoztatott se egy cégnél, vagy alapítványnál, egyesületnél? Évtizedekig fennállt a tévhit, hogy ezt a havi bevallást (08-as bevallás) akkor is be kell küldeni, ha az teljesen nullás és nincs biztosított lap se benne. Erre azonban csak akkor van szükség, ha az adóévben volt foglalkoztatott, mert akkor azt az egész évben be kell küldeni. Foglalkoztatott hiányában azonban a 08-as bevallások beküldése nem kötelező. Így még az "üres" cégek és a civil szervezetek esetében sem szükséges minden adóév elején NY nyilatkozatot beadni, a "mentesülés" céljából.

Bár gyakran nem kötelező a 08-as bevallás, a NAV egyes tájékozatlan ügyintézői hiánypótlást rendelnek el egy nullás igazolás kikérésekor. Az ilyen igény jogszabálysértő, de szerencsére ez egyre kevesebbszer fordul elő.

Vannak speciális gazdasági események, például az átalakulás, amikor a 251-es bevallás válik kötelezővé, de hasonló a KIVA alóli kilépés, amikor a 43-as bevallás válik kötelezővé.

Egyes "előregisztrációs" bevallások esetén is kötelező a bevallás. Ilyen például a környezetvédelmi termékdíj bevallás is, ahol előbb ki kell jelentkezni alóla, hogy ne kelljen a KTBEV bevallást beküldeni. Egyébként a TKORNY regisztráció esetén a KTBEV akkor is kötelező, ha az ERP díjak miatt a termékdíjakra már nulla forint jut.

Minden más adóbevallás esetén csak az adókötelezettség felmerülése esetén kell a bevallást beküldeni. Így a NAV nem törli az adószámot a hiányzó cégautóadó-bevallás, vagy játékadó bevallás esetén sem. Ezeknek a bevallásoknak a tényleges hiányát akkor tudja feltárni a NAV, ha legalább egy jogkövetési vizsgálatot elindít.

A könyvelői körökben csak Über Pocsék Oldalnak csúfolt NAV ÜPO egyik nyitóoldali rovata közli, hogy hiányzik-e bevallás. Ez azonban a "bevallás" szó zavaros fogalma miatt nem tartalmazza az A60-as adatszolgáltatást (se), se az előbb említett "nem kötelező" adóbevallásokat.

A hiányzó bevallások terén a NAV felhívásai hasznosak, de még hamarabb lehet bírság nélkül értesülni a pótolandókról, ha a vállalkozás regisztrálja magát a köztartozásmentes adatbázisba.

Ruszin Zsolt, a FairConto Zrt. részvényese

Érdekesnek találta a cikket? Ossza meg másokkal!

Megosztás Facebookon