A gépjárműadó részletfizetése már az előírás előtt kérelmezhető

Amióta az adóhatósághoz átkerült a gépjárműadó, az elavult eljárási szabályokat nekilátott átfarigcsálni a Pénzügyminisztérium. Ennek sorába illeszkedik be, hogy a kétszeri fizetés helyett egyszeri, április 15-i esedékességet állítottak be, de erre egy rugalmasnak szánt 5 havi részletfizetést is kialakítottak. Az igencsak zagyva szabályozást megfeszegettem és kiderült, hogy az 5 havi részletfizetés már április 15 előtt igényelhető. Most már csak az EFER-t szeretném megreformálni...

A gépjárműadó a legszélesebb adózói kört célozza, a NAV-hoz történt átemelése kaotikus, az önkormányzati adóhatóságoknál lezáratlan tartozásokat és össze-vissza befizetéseket eredményezett. A NAV-nak így újabb indoka lett arra, hogy adófolyószámlakivonatok küldésével zaklassa az érintetteket, miután végrehajtási szempontból a gépjárműadó - az alacsony összege miatt - nem igazán célterület.

A kevesebbszeri fizetés logikus lépés volt a Pénzügyminisztérium részéről és az év első felére tett április 15-i dátum is jó választás, ráadásul az végre nem munkaszüneti nap, sőt 2024-ben pont egy mesés hétfői napra esik, ami növelheti a befizetési hajlandóságot. Az áprilisi dátum azonban az elesettek szemszögéből az automata részletfizetés rendszeréből kilóg, hiszen azt januárban szokták megkérelmezni az adótartozással rendelkezők, az április 15-i gépjárműadó pedig ott lógott volna. Ezért megkíséreltem már január elején kérni a részletfizetést, hogy bebiztosítsam, hogy a tartozás 5 havi részlet formájában merüljön fel.

A zalai NAV azonban úgy gondolta, hogy túl korán pampogok részletfizetésért, ezért elutasította a kérelmet. Én arra hivatkoztam, hogy értelmes jogalkotás esetén a kérelmem nem lehet idő előtti januárban sem, hiszen a gépjárműadó-előírás szükségessége már a január 1-i tulajdonlás okán eldőlt.

A másodfokú adóhatóság - sok más eljárásjogi feszegetés elutasítása után - ezúttal egyetértett velem és az idő előttiségre való hivatkozást megsemmisítette, új eljárásra utasítva a zalai hivatalt. 

Az adózás rendjéről szóló törvényben szereplő, gépjárműadóra vonatkozó 5 havi pótlékmentes részlet egyébként a magánszemélyek számára évente 1 alkalommal kérelmezhető automatikus részletfizetési kedvezmény (AUTRESZ) mellett, akár külön is működik. Ezt a jogszabály a "felül" szóval rendezi:

Most már csak az lenne hátra, hogy a NAV Über Pocsék Oldalán keresztül elérhető EFER képes legyen beterhelni olyan adótartozást is a bankkártyámról, ami még nem esedékes, de lehet, hogy ezzel túl sokat akarok. Mindenesetre szívesen adnék a NAV számára beszedési jogot a bankszámlámra, de a hivatal ezzel a szolgáltatással se rendelkezik (még). Az apró-cseprő adótételek automatizálása terén azonban jó lenne, ha a pénzügyileg tudatos társadalmi réteg számára megnyílnának ezek az utalási módszerek.

Mindezek mellett egyébként indokolt lenne az építményadó, a telekadó és a kommunális adó központosítása, a csekkek kiküldése helyett az automatikus beszedési eljárása is, de hiába keresem meg ezzel a Pénzügyminisztériumot, még válasz se jön.

Ruszin Zsolt, a FairConto Zrt. részvényese

Érdekesnek találta a cikket? Ossza meg másokkal!

Megosztás Facebookon