A WISE belföldi bankszámla!

A WISE Europe SA határon átnyúló banki szolgáltatást nyújt, magyar IBAN számot ad és az MNB szerint is teljes értékű belföldi bankszámla. Az államkincstári vezetők ezt végre tudomásul vették, a NAV-nál zavaros jogértelmezések közepette a Központi Irányítás még ellenáll

A WISE bankszámlája számos előnnyel rendelkezik, de főleg azon kisvállalkozások körében vált divatossá, ahol a tranzakciós illeték miatti bankköltséget sokallják. A WISE története és szolgáltatásai dinamikusan fejlődnek és rövid kihagyás után újra nyitnak számlát magyarok számára is.

Belföldi vagy nem belföldi?

A WISE hiába csatlakozott a magyar fizetési rendszerhez 2020 őszén, az adóhatóság még - néhány őszinte hivatali álláspont mellett - ma is kitart amellett, hogy a WISE nem belföldi számla, sőt az azon való forgalmazás jogszabálysértő, holott ezt az MNB cáfolja. A NAV vezetőinek azt is észre kellett volna venniük, hogy a belföldi - nem belföldi pénzintézet kérdésének eldöntésében nekik nem osztottak lapot.

A problémát az is gerjeszti, hogy a WISE még nem teljesíti az adóhatóság felé való bejelentést (Art. 84.§ (1)), így a cégjegyzékbe se kerülnek be a WISE bankszámlái, pedig ezzel a vita is eldőlne. Az adózók persze ezt tudják orvosolni, ha "külföldi" bankszámlaként bejelentik a WISE számláit és akkor a NAV Über Pocsék Oldalán időbélyegzővel hitelesített törzsadatban tudják igazolni, hogy a bankszámlájuk szerepel a nyilvántartásban és hozzájuk tartozik.

Szankcionálható, ha a WISE számlán történik a forgalmazás?

Az adóhatóság egyes - megtérvedt - vezetőinek tehát az a fix ideája, hogy a WISE külföldi pénzforgalmi számla és ezért jogszabálysértés lenne azon keresztül forgalmazni. Ezzel a NAV fizetési műveletek szankcionálásával fenyeget. Persze valójában Magyarország (még) az Európai Unió tagja, így a Lisszaboni szerződés szerint is tilos a fizetési műveleteket direkt, vagy rejtett módon szankcionálni (65. cikk (3)), ezért aztán nincs is rá tételes bírság, a NAV az általános szabály (Art. 220.§) szerinti, legfeljebb az 500 ezres mulasztási bírságot szabhatná ki, azonban ilyenre még egyetlen adóigazgatóság se vállalkozott. Ha mégis lenne ilyen ügy, akkor azt érdemes az EUB szintjéig elvinni, hiszen az ott megbukna.

Ráadásul az adózás rendjéről szóló törvény - szokás szerint - zavaros szövegében hol pénzforgalmi, hol belföldi pénzforgalmi számlát emlegetnek, miközben a vita lényege továbbra is az, hogy a WISE forintszámlái belföldi számlának minősülnek-e.

Van, ahol már a WISE belföldi bankszámla!

Az államkincstári vezetőket sikerült nemrég meggyőzni, hogy a táppénzigényléseknél a WISE belföldi számla. Bár korábban a SZÜF form szerint a WISE-ra nem volt utalás kezdeményezhető, egy rövid e-mail és néhány számkijelzéses - nem fogadott - telefonhívás után meg is érkezett a válasz azzal, hogy a WISE belföldi számla - bár az elnökhelyettes úr közlése nem tért ki arra, hogy a múltban a form jogellenesen korlátozta a WISE számlára a kiutalást. Sebaj.

A NAV egyes intézkedései során szintén elfogadja a WISE számlára való kiutalást, így a probléma vélhetően a Központi Irányítás adójogi tájékoztatási részlegénél van, ahol még mindig azt szajkózzák, hogy a WISE nem belföldi bankszámla. Elképzelhető, hogy a hivatali főtudorok keverik a WISE Europe SA és a korábbi Transferwise, vagy a WISE Payments Ltd. szolgáltatásait, de a fentiekből elég világos, hogy tévednek.

UPDATE 2024.05.29: ismét tájékozódtam és a Pénzügyminisztérium és a NAV megszüntette a témában a központi hazudozást és jelenleg azt közlik, hogy "egyeztetés van folyamatban". Erről az egyes igazgatóságok azonban még nem tudnak, így még mindig pofátlan "tájékoztatásokat" küldenek ki arról, hogy a WISE nem belföldi bankszámla.

Mi a helyzet a tranzakciós illetékkel?

Ha végre a NAV is beismeri, hogy a WISE Europe SA forint számlái belföldi bankszámlának minősülnek, akkor már csak az a kérdés, hogy meddig lesz forint-forint viszonylatban az utalás díjmentes. A WISE jelenleg elég szilárdan hirdeti, hogy az ingyenesség fennáll, azonban  mind a Revolut, mind a WISE célkeresztbe került a magyar kormány részéről, hiszen a rendeletmódosítás szerint a tranzakciós illeték rájuk is vonatkozik.

Összegzés

Amíg az ingyenes utalások szépen folynak tovább, addig a WISE széles körű magyar ügyfélkörre tehet szert, anélkül, hogy bárkinek is be kellene menni egy bankfiókba. A WISE egyébként megnyitja a számlát a külföldi tulajdonosok és a székhelyszolgáltatást igénybevevők esetén is, hiába ijeszteget a témában az MNB.

Ezek után Ön is WISE számlát nyitna? Katt a képre:

Nyiss a vállalkozásodnak ingyenes forint-átutalást biztosító WISE bankszámlát!

Ruszin Zsolt, a FairConto Zrt. részvényese

 

Érdekesnek találta a cikket? Ossza meg másokkal!

Megosztás Facebookon