Megjelent a FairConto Zrt. bérkalkulátora 2022-re

Erre a sorra kattintva tölthető le a kalkulátor (English)

A kormány javaslata alapján 2022-től - elsősorban a minimálbér növekedésének járulékterhei ellentételezésére - tovább csökkennek a bérek terhelő járulékok. A szociális hozzájárulási adó a 2021-es 15,5 százalékról 13 százalékra csökkent, a bonyolult kedvezmények miatt a 1,5 százalékos és amúgy is tarthatatlan szakképézési hozzájárulás pedig megszűnik. Így a két elemből összetevődő járulékcsökkenés 4 százalék.

A 2021-ben 15,5 százalékos kifizetői egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) mértéke – összhangban a szocho mértékének csökkentésével – szintén 13 százalékra csökkenne. Ebben az adózási formában a kifizetői teher csökkenés tehát csak 2,5 százalékos.

A KIVA 11 százalékról 10 százalékra mérséklődik, így a korábbi 6 százalékos járulékelőny 2022-től 4 százalékra olvadt. A nyereségadózás szempontjából már csak 1 százalék a KIVA hátránya, de sajnos a KIVA beruházási kedvezménye még mindig jóval bonyolultabban és lassabban (előző évi negatív KIVA alap esetén) vehető igénybe, a követő évben. A KIVA - bonyolultsága ellenére - tehát jelentősen veszített az előnyéből, viszont hosszú távú gazdálkodás (pl. vagyonkezelés esetén) elképsztően előnyös, ha a vállalkozásnak nincs is alkalmazottja.

Bevezetésre kerül a 25 év alattiak számára a KSH előző év júliusában érvényes átlagbér mértékéig az adójóváírás ami 433.700 Ft. A kedvezmény a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét követően, de a személyi kedvezményt, az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető, utoljára abban a hónapban, amikor a fiatal betölti a 25. életévét. A munkaviszonyból származó jövedelem esetén első alkalommal a 2022. január 10-ét követően kifizetett munkabérre már alkalmazható.

A KIVA kapcsán jelentőséggel bír az iparűzési adó mértéke is, amelynek alapja jellemzően a bérek 120 százaléka. A kormány javaslatára az iparűzési adó nem haladhatja meg 2022-ben sem az 1 százalékot. A kis- és középvállalkozások (4 MdFt forgalomig) már nem kell megismételjék az 1 százalékos adóelőleghez a bejelentésüket. A KATA alanyok iparűzési adó felezése továbbra is automatikus marad.

A kalkulátor jelszóval védett, a jelszót nem adjuk meg. A táblázat bal oldalán található paraméter-mezők kitöltésével kapható meg a jobb oldalon a számfejtés eredménye. A táblázat szabadon felhasználható.

Érdekesnek találta a cikket? Ossza meg másokkal!

Megosztás Facebookon