Adótervezés egyszemélyes mikrovállalkozások számára a FairConto Zrt. adókalkulátorával!

A kalkulátor erre sorra kattintva tölthető le.

(English version)

A kalkulátor az egyszemélyes belföldi vállalkozások számára ad útmutatást, a legújabb kormányzati döntéseket is fegyelembe véve. A táblázat tartalmaz nyugdíjasokra és mellékfoglalkozásúakra vonatkozó módozatokat, illetve az nagol nyelvre is átállítható. A kitöltést segítő megjegyzések kétnyelvűek. A fájlt célszerű letölteni és saját igényeknek megfelelően adatokkal feltölteni. A fehér alapszínű cellák tartalmazzák a kalkulációs képleteket, de azok nem szerkeszthetőek, csak a sárga cellák. A táblázat alján a felhasznált alapadatokat és nyelvi adatbázist is megjelenítettük.

A kalkulátor összeállítása során változatlanul az volt a cég, hogy az egyszemélyes vállalkozások eligazodását segítse és összehasonlíthatóvá tegye az egyes adózási formákat egyetlen személy teljesítménye esetén. A táblázat tartalmazza a nyugdíjas foglalkoztatásának lehetőségét és szabadon szerkeszthető cellát az SZJA kedvezményekre.

Újdonság az átalányadózással kapcsolatos adómentes sáv, amely például egy kisebb webáruház esetén (évi 6 mFt forgalom alatt) mellékfoglalkozásúak számára teljesen adómentessé teszi a működést! Ekkor az átalányadózási költséghányadot a táblázatban 90%-ra kell állítani.

Várjuk a visszajelzéseket, észrevételeket és potenciális ügyfelek jelentkezését, a honlapunkon kitölthető form segítségével.

Esettanulmány a 2022. januári átalányadózás bevallására:

A NAV szerint a minimálbér hat havi összegének megfelelő adómentesség nem oszlik el, hanem mindaddig kell alkalmazni az év elejétől, amíg az el nem fogy. Az adómentesség egyébként csökkenti a járulékalapot is. Így - egy főállású, tanácsadást végző átalányadózó esetén - a 2.000.000 Ft bevételéből a 60% bevételi hányad miatt fennmaradó 1.200.000 Ft teljes egészében adó- és járulékmentes. A 2022 januárra jutó szochó-alap a minimálbér 112,5%-a lesz, ami 225.000 Ft, a nyugdíjjárulék alapja pedig a minimálbér lesz, ami 200.000 Ft. SZJA viszont nem merül fel! A februári hónapra már nem marad adómentességi keret! Tanulságos, hogy az átalányadózás adótechnikája milyen rugalmatlan, ezáltal milyen igazságtalan is.

Érdekesnek találta a cikket? Ossza meg másokkal!

Megosztás Facebookon