Katázási összehasonlítás – Adókalkulátor

A kisadózási 2021-től hatályos változásai számos vállalkozás esetén merül fel az adózási módozatok összehasonlítása. A FairConto Zrt. által fejlesztett táblázatban összehasonlítható a társasági adó, a vállalkozói jövedelemadó, a KIVA, az átalányadó, a külföldre, belföldre vonatkozó katázás, az EKHO és a munkaviszony. A táblázat sárga színű rovataiban változtathatóak a paraméterek. Lehetőség van a nyugdíjas foglalkoztatás beillesztésébe és az egész kalkuláció átállítható a nyugdíjasok esetére.

A kalkulátor alapján megállapítható, hogy a különadó „bevállalása” még mindig a legkedvezőbb megoldás, hiszen a különadó a megrendelőnél költségként elszámolandó. Természetesen ismert az a megrendelői magatartás, amely kizárja a kisadózóktól való számlabefogadást. Ezt vélhetően azért erőltetik a megrendelők, mert többet szeretnének fizetni a szolgáltatásért.

A katások körében – a FairConto Zrt. függetlenül is – megindult az új üzleti modellek megtervezése, amelyek által az érintett megbízók és a katások igyekeznek törvényesen elkerülni a különadót. 

Természetesen azok vannak könnyű helyzetben, akik a szolgáltatás darabolásával megbontják az eddig konstrukciót, amelynek a rendeltetésszerű joggyakorlással való egyezését a NAV már kimondta. A további üzleti modellek vizsgálata folyamatos, az ezzel kapcsolatos eredményekről a FairConto Zrt. a későbbiekben beszámol.

Ruszin Zsolt 
vezető részvényes

Érdekesnek találta a cikket? Ossza meg másokkal!

Megosztás Facebookon