A katásoknak 2021-ben 25 ezer forint lesz az iparűzési adó átalányuk

A megjelent kormányrendelet szerint a 2021. évben végződő adóévben azon, a helyi adókról szóló törvény szerinti vállalkozónál, amely azzal felel meg a KKV törvény szerinti mikro-, kis- és középvállalkozássá minősítés feltételeinek, hogy esetében a nettó árbevétel vagy mérlegfőösszeg legfeljebb 4 milliárd forint, a helyi iparűzési adó mértéke 1%, ha a 2021. évben végződő adóévben alkalmazandó önkormányzati rendeletben megállapított adómérték több, mint 1 százalék. A rendelet határozathozatal nélkül megfelezi az iparűzési adó előlegét is.

A KKV minőségnek való megfelelést az alábbiak jelentik:

  • beszámoló-készítésre kötelezett vállalkozó a 2021. évben kezdődő adóév első napján rendelkezésre álló utolsó, számviteli törvény szerinti "elfogadott" beszámoló, "elfogadott" beszámoló hiányában, a becsült mérlegfőösszeg, árbevétel- és létszámadatok - ez szinte mindig a 2019-es számviteli beszámoló lesz bár rejtélyes, hogy miért kell elfogadott beszámolót említeni, amikor azt a törvény nem is definiálja pontosan.
  • beszámoló-készítésre nem kötelezett vállalkozó a 2020. évben végződő adóév árbevétel- és létszámadatai, a 2021. évben tevékenységét kezdő vállalkozó esetén a becsült árbevétel- és létszámadatok - tehát a kisadózó vállalkozók is jogosultak a kedvezményre, mert beszámoló-készítésre nem kötelezettek, de iparűzési adó alanyok.

A katások iparűzési adóját - túlnyomó többségben - 2,5 millió forintos alappal, átalányadóként kell megfizetni. A kormányrendelet ezt az alapot most a helyi adókulcs helyett 1%-os mérték alá veti, amely csupán 25 ezer forint lesz. Így a 2021.03.16-án és 2021.09.15-én esedékes előleg is csak 12.500 Ft lesz.

A felezéshez nyilatkozni kell február 25-ig, a következőkről, erre rendszeresített nyomtatványon, elektronikus úton:

A 3 évnél fiatalabb KKV-k kivételével nehéz helyzetű vállalkozás (a definíciók leegyszerűsítésével), amely

  • a saját tőkéje nem éri el a jegyzett tőke felét, vagy
  • fizetésképtelen, vagy
  • megmentési támogatásban részesül, vagy
  • szerkezetátalakítási támogatásban részesül.

Szintén február 25-ig lehet pótolni az elmaradt telephely-bejelentést is.

A február 25-i határidő nem jogvesztő, így igazolási kérelem csatolásával az önkormányzati adóhatóság vélhetően fel fogja dolgozni a koronavírus járvány okán bevezetett kedvezményt.

Érdekesnek találta a cikket? Ossza meg másokkal!

Megosztás Facebookon