Bérkalkulátor, adózási összehasonlítás 2023-ra

Erre a sorra kattintva tölthető le a bérkalkulátor (English)

Erre a sorra kattintva tölthető le az adózási összehasonlító táblázat (English)

A kormány befejezte a járulékcsökkenési pályát, így 2023-tól már a minimálbér 16 százalékos emelkedése 16 százalékkal emeli a minimálbér után fizetendő járulékokat is, ami már meghaladja a havi 76 ezer forintot. Ez főleg a közel 200 ezer körüli átalányadózói réteget fogja érinteni, akik zöme régikatás volt.

Az újkatásoknak továbbra sem emelkedett a havonta fizetendő 50 ezer forintos adóösszege, ami lassan a magyar adórendszer nonszenszeként vonul be az adójogi történelmünkbe. Mindeközben a többi egyéni vállalkozó legalább havi 80 ezer forintos járulékterhet köteles megfizetni.

 

Sajnos, nem minden 30 évnél fiatalabb édesanya részesül adókedvezményben a munkajövedelmeiből és egyes TB ellátásaiból havi 499.952 forintig. A jogosultság ugyanis a rendelet szerint csak akkor keletkezik, ha 2022. december 31-ét követően szülnek először gyermeket. Miután az első gyermeket még a KSH szerint is átlagosan a nők 29 éves korban vállalnak, így a kedvezmény a költségvetésben vonal alatti tétel lehet a következő években.

A kormány demográfiai célú adóintézkedései ugyan növelhették némileg a magyarországi születésszámot, de a népességcsökkenés a nyolcvanas évek óta folyamatos, a COVID pedig jelentős népességcsökkenést eredményezett. Egyes elemzések szerint a családtámogatási rendszer azon elemei vannak a legnagyobb hatással a termékenységre, amelyek a foglalkoztatási, a megélhetési és a lakhatási lehetőségeket javítják, de sokat számít az egészségügy és a közoktatás színvonala is.

A kalkulátorok jelszóval védettek, a jelszót nem adjuk meg. A táblázat bal oldalán található paraméter-mezők kitöltésével kapható meg a jobb oldalon a számfejtés eredménye. A táblázatok szabadon felhasználhatóak, továbbközölhetőek. Az átalányadózás kapcsán az új negyedéves járulékbevallási rend miatt cizelláltabb adótervezés végezhető el parnerünk, a Billcity által üzemeltetett online kalkulátorral. Az adótervező táblázat kapcsán a gyakran ismételt kérdések-válaszok a 2022 nyári verzió kapcsán közzétett cikkben találhatóak.

Ruszin Zsolt, a FairConto Zrt. részvényese

Érdekesnek találta a cikket? Ossza meg másokkal!

Megosztás Facebookon