A volt katások hajmeresztő járulékkedvezménye

Amikor megszűnt közel negyedmillió katázás 2022 nyarán, akkor egy új munkaviszony esetén kinyílt számukra egy szociális hozzájárulási adókedvezmény - vagy KIVA kedvezmény - egy hihetetlen törvényi előírás megszövegezése miatt. Figyelem, a nyugalom megzavarására alkalmas tartalom következik!

A szociális hozzájárulási adóról szóló törvény tartalmazza a munkaerőpiacra lépők után érvényesíthető adókedvezményét. A kedvezmény akkor vehető igénye, amikor hosszabb foglalkoztatási "kihagyás" után jön létre egy munkaviszony. A kedvezmény akkor jár, ha az új munkaviszonyt megelőzően 275 napon belül legfeljebb 92 napig volt valaki alkalmazott, főállású egyéni vagy társas vállalkozó. A 275 napból természetesen le kell vonni a csecsemőgondozási díj, az örökbefogadói díj, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozást segítő ellátás vagy a gyermeknevelési támogatás és a közfoglalkoztatásban történő részvétel időszakát.

A katások, mint munkaerőpiacra visszatérők 

Miután az előbbi szakasz meg sem említi, hogy az 50 ezer vagy 75 ezer forintot fizető kisadózók számítanának, így a törvény szerint ők munkaerőpiacra visszatérők, még akkor is, ha a saját cégük alkalmazottjai lesznek. 

A kedvezmény összege havi 26 ezer forint is lehet

A kedvezmény alapja a bruttó munkabér: az első két évben legfeljebb a minimálbér, a harmadik évben pedig a minimálbér fele. Így 2022-ben a kedvezmény hatásaként a szociális hozzájárulási adót fizetőknél havi 26 ezer forint az adóelőny, a harmadik évtől pedig 13 ezer forint. A KIVA alanyoknál a kedvezmény havi 20 ezer forintot jelent, a harmadik évtől pedig havi 10 ezer forintot.

A NAV igazolást küld a kedvezményről, célszerű azt bevárni és az alapján érvényesíteni a kedvezményt. Így néz ki egy ilyen igazolás:

A kedvezmény kapcsán nincs törvényi indoklás, így nem derül ki, hogy a jogalkotó milyen ötlet alapján minősítette a katásokat munkaerőpiacra visszalépőknek.

Ruszin Zsolt, FairConto Zrt., részvényes

Érdekesnek találta a cikket? Ossza meg másokkal!

Megosztás Facebookon