A katás egyéni cégek cselekvési terve

A Creditonline  adatai szerint 735 élő egyéni cég van jelenleg Magyarországon. Belőlük kb. 500 lehet katás. Jelenleg is 20 végelszámol - ők kicsit elkapkodták, de még lehet módosítani a végelszámolás kezdő dátumát, mi tudjuk miként és hogyan.

Az egyéni cégek - főleg a kiskereskedelemmel, gyártással, javítással foglalkozók - elemi érdeke, hogy egyéni vállalkozásra válthassanak, a sorsuk azonban a kormányt nem érdekli, a korrekciós rendeletből egyszerűen kihagyták őket. Az alábbiakban kizárólag a számukra bemutatásra kerül egy módszer a KATA utáni lehetőségeikre.

 

  1. Egy családtag nyisson 2022.09.01-jén egyéni vállalkozást reggel.

  2. Egy ügyvéd délben írja át az egyéni céget erre a családtagra.

  3. Este az eredeti ec. tulajdonos nyisson egyéni vállalkozást.

  4. Késő este az egyéni cég indítson végelszámolást.

 

Az egyéni cég volt tulajdonosa még 2022.08.31-én átveheti a készletet, eszközt, mint magánszemély. Ezt 2022.09.01-jén kell leszámlázni. Ez nem lesz katás bevétel (durva, ugye?). Az egyéni cég végelszámolása során se számít bevételnek a 2022.08.31-ével átvett készlet, eszköz (igen: sehol se lesz bevétel). Az egyéni cég szépen nullásan végelszámol, 40 nap után zár. A végelszámolás előtti és utáni bevétel számviteli és a KATA törvénybeli összefüggései zavarosak, hézagosak, ezekben teljeskörű tájékozottsággal rendelkezünk. Jól ismerjük a valós mozgásteret és ismerjük az adóhatósági konspirációt, de a NAV leterheltségével és intézkedési alkalmatlanságával is számolunk. Nemrég a Pénzügyminisztérium javaslatára a kormány még lazított is a szabályokon.

A végelszámolási folyamathoz szakember kell, a feladatot a FairConto Zrt. valamelyik leányvállalata szívesen elvégzi. A végelszámolásra óradíjas az ajánlatunk, az változatlanul 20 ezer forint, és általában 3-4 óra alatt vagyunk meg alapesetben egy végelszámolással. Az alapeseten túl komplikációk persze előfordulhatnak. Ilyenek például a korábbi biztosítási jogviszonyok, a NYENYI, a hiányzó bevallások, a be nem fizetett kamarai hozzájárulás, stb., de ezekben járatosak vagyunk.

Természetesen, lehetnek kötöttségek (pl. pályázat, hitel) és lehet, hogy családtag sincs, aki a végelszámolást a rokona helyett végigvinné, ami néhány elektronikus aláírást jelent (ügyfélkapuval, AVDH). Számukra pusztán a 40 nap alatti végelszámolás ajánlható, ezalatt lehet működni, de sokkal több lesz az adó és a kettős könyvvitel is drágább lesz, mint a sima végelszámolás.

Hogyan lehet felvenni velünk a kapcsolatot? E-mailben, telefonon (amit simán lehallgathatnak) vagy más, biztonságos elektronikus csatornán. A szolgáltatásaink igénybevételéhez nem kell felkeresni bennünket! Ahogy szoktam mondani: MENNI NEM KELL SEHOVA! Az a XX. században volt. Még a pénzmosás elleni küzdelem bürokrácia szabályainak betartását is egyszerűsítetten végezzük, az igazolványok másolatainak begyűjtésével és a szerződésformunkban szereplő kiemelt közszereplői és tényleges tulajdonosi nyilatkozattal. A folyamatokhoz Magyarország ingyenes e-aláírását használjuk, az AVDH-t, ami természetesen cégszerű aláírás.
 
zsolt.ruszin@fairconto.hu
+36209228470
Telefon helyett ajánlott:
  • WhatsApp
  • VIBER
  • Signal
  • WeChat
  • Telegram
  • Messenger
Ruszin Zsolt, FairConto Zrt. részvényes

Érdekesnek találta a cikket? Ossza meg másokkal!

Megosztás Facebookon