Iparűzési adómanőverek a Kata felnégyelése után

Ez a cikk a katások számára szól.
Aki nem katás, az ne olvassa tovább!

 

Mindenki kiesik a két és félmilliós fix iparűzési adóalap alól

Miután a régikatázás megszűnik, a bevallástól mentesített, fix adóalapú adózásnak is vége szakad 2022.08.31-ével. Átmeneti szabály hiányában az önkormányzati adóhatóság lezárja a 2022.01.01-2022.08.31. közti időszakot, határozathozatal nélkül. A 2022.09.15-én esedékes összeg az eredeti 12.500 Ft és a törlendő 8.356 Ft különbözete lesz. Azért kell törölni a 12.500 forintos összegből, mert 2022.09.01-2022.12.31. között már nem fog fennállni a régikatázás. A helyi adóegyenlegek a központi és a fővárosi helyi adózási rendszerben kérhetőek le, ha ki van építve a hozzáférés - gyakran még egyéni vállalkozók esetén se evidens, hogy hozzáférhessenek a saját adófolyószámlájukhoz -.

Tehát a tartozásmentes régikatásoknak 2022.07.01-2022.08.31. közötti időszakra 2022.09.15-én a befizetendő iparűzési adójuk összege:

4.144 forint.

 

Az újkatások folytathatják iparűzési adóbevallás nélkül

Az újkatások számára a jogalkotó ismét kinyitotta a "dupla bejelentkezéses" szabályt. Így nemcsak a NAV felé kell közölniük legkésőbb 2022.09.26-án (hétfőn), hogy újkatázást választottak, de az önkormányzati adóhatóság felé is meg kell ismételniük a bejelentést 2022.10.15-ig, ami szintén hétfői napra esik. Akiknek sikerül az újkatázásra való dupla bejelentés, azok továbbra is mentesülnek az iparűzési adóbevallási kötelezettség alól, csupán a március 15-ével és a szeptember 15-ével terhelt összeget kell megfizetniük. A Pénzügyminisztérium a tájékoztatójában azt közölte, hogy a "dupla bejelentéses" újkatásoknak 2022.09.15-ére kell beterhelni a 2022.09.01-2022.12.31. közötti időszakra jutó összeget, ami 8.356 forint. Gyors fejszámolással rájöhetnek az újkatások, hogy nekik 2022.09.15-én - akárhogy is áll aznap a helyi adófolyószámlájuk - az lesz a legjobb, ha ezt az összeget utalják el:

12.500 forint.

 

A könyvelő nélküli iparűzési adó alá való bejelentkezés - a tapasztalatok szerint - tízből 6 alkalommal nem történt meg a Főpolgármesteri Hivatal felé. Ugyanez az arány a többi önkormányzati adóhatóság irányába sokkal rosszabb: 10-ből ketten tudták megugrani ezt az adminisztrációs feladatot. A becslés adatait a FairConto csoporthoz utólag csatlakozó kisadózók köréből merítettük. Ha az új KATA-s ismét könyvelő nélkül szeretné intézni ezt a feladatot, akkor hasonló arányokra lehet számítani.

Mindenki másnál csodás bevallási feladatok jönnek

A régikatások kiestek abból a kegyből, hogy bevallás nélkül intézhessék az iparűzési adójukat. Ezen állapotukat szerencsére nem kell kísérni további bejelentéssel vagy adóelőleg-bevallással (akármit is írt erről a Billingo). A végelszámolást se kell bejelentnie, elég a bevallás beküldése. A bevallás azonban fájni fog, mert egészen hihetetlenül bonyolult a nyomtatvány. Főszabály szerint 2023.05.31-én lesz esedékes az első ilyen bevallás- egyébként a Pénzügyminisztérium ezt a dátumot se tudja jól eltalálni a tájékoztatójában. Ezt a tájékoztatót egyébként később kijavították. A végelszámolást végző régikatás cégeknél természetesen a végelszámolási időszakra kell a bevallást benyújtani.

Mi a baj az iparűzési adó bevallásával?

A bolygónkon egyedülálló, rendszeridegen, nyakatekert és ködös szabályozású közteherviselési módozat (értsd: iparűzési adó) bámulatos bonyolultsági fokra jutott el, aminek a megtestesítője a 22HIPAK bevallás. Ezt az elavult, ÁNYK-ra tervezett csodát évekig fejlesztették közpénzből, majd úgy rukkoltak elő vele, hogy tele volt olyan hibákkal, amit a tesztelések során kiszűrhettek volna. A kettős könyvvitelt vezetőknél az évközi zárás esetén már megtapasztalhatták, hogy ez a bevallás új szintű türelmet és rátermettséget igényel. Sajnos, nagyon kevés olyan könyvelőszoftver lesz, ami képes lesz 2023 tavaszára az újfajta bevallás gépi előállításával előrukkolni.

A jelen állás szerint, még a nyugdíjas átalányadózóknak is meg kell majd küzdenie az éves iparűzési adóbevallással, aminek az egyik legnagyobb hátulütője az Általános nyomtatványkitöltő program telepítése. Csupán reménykedni lehet abban, hogy szoftvertelepítés nélkül is lehet iparűzési adót bevallani. Hiú ábránd, hogy az ESZJA bevallásra esetleg rákerüljön, hogy az adott egyéni vállalkozónak nem keletkezett bevallandó iparűzési adója.

Eddig is iparűzési adót bevalló 2022.09.01-től átalányadós egyéni vállalkozók iparűzési adója

A Pénzügyminisztérium se mert kitérni arra a kínos kérdésre, hogy a katás, de normál iparűzési adóbevallást beküldők körében mi történik az átalányadózásra való áttéréskor. A helyi adó törvény ugyanis nincs felkészítve az évközi átalányadózásra való áttérésre. Így rejtélyes, hogy a 2022.01.01-2022.12.31 időszakra adóbevallást beadók alkalmazhatják-e az átalányban megállapított jövedelem fordulatot a bevételük után fizetendő iparűzési adóra, kombinálva ezt a katás időszak adataival, vagy sem. A kérdés jogalkotással való rendezése most már több tízezer egyéni vállalkozó iparűzési adózását érintheti és okozhat néhány ezer forintos eltéréseket, amin aztán az önkormányzati adóhatóság ügyintézői és az adózók fognak vitatkozni.

A szüneteltetőknek nincs teendőjük az iparűzési adó terén

Gyakori kérdés, hogy mit tegyenek a régikatás szüneteltetők, hiszen belőlük is van közel százezer. Számukra az a leglogikusabb, ha nem csinálnak semmit. Főleg azoknak nem érdemes semmit se tenniük, akik 2022.01.01-jén is szüneteltetők voltak, hiszen vállalkozói bevétel hiányában nekik nincs semmilyen bevallási kötelezettségük. Akik viszont a közeljövőre nézve vállalkozói tevékenységet terveznek, mindenképpen szakemberrel való ügyintézés javasolt, mert nagyon sokfajta kimenete van a visszatérésnek. A témát ugyanis több jogalkotási hiba és hajmeresztő joggyakorlat szegélyezi, nemcsak az iparűzési adó terén.

Záróbejelentés kell a megszűnő egyéni vállalkozásnak

Ha ezt az időszakot se szeretné valaki szüneteléssel tölteni, akkor anélkül, hogy adózási tilalmak alá esne, megszüntetheti a vállalkozását néhány kattintással a webes ügysegéden. Lesznek olyanok, akik ki se várják, hogy elinduljon 2022.09.01-jével egy új időszak, hanem 2022.08.31-re a webes ügysegéden megszűnést jelentenek be az egyéni vállalkozásukra - remélhetőleg a könyvelőjük által.

Az egyéni vállalkozás 2022.08.31-ei (vagy korábbi) megszűnésekor - hiába érkezik róla automata értesítés - az önkormányzati adóhatóság felé bejelentést kell tenni a 2,5 millió forintos adóalap szerinti adózás és a telephely megszűntetéséről. Tapasztalataink szerint erre a fajta kijelentkezésre a Főpolgármesteri Hivatal kevésbé tart igényt, míg az ASP-n ügyintéző többi önkormányzati adóhatóságnál erre speciális informatikai folyamatok vannak kifejlesztve és az csak a kijelentkezési nyomtatvánnyal rendezhető. A kijelentkezési nyomtatvány beküldésének elmulasztása komoly adózói mulasztásnak számít.

Vigyázat! Ha valaki ugyanazon a címén például iparűzési adó fizetésére kötelezett őstermelő, akkor a telephely nem szűnik meg.

Az önkormányzatomnál adókedvezmény van! Mit tegyek?

Több önkormányzat adóalap kedvezményes rendszert tart fenn, de az ő esetükben "nullás bevallási rend" alakult ki az elmúlt években, érthetetlen okokból. Így például Törökbálinton a 2,5 milliós adóalapot is bevallással kellett kísérni, hogy az arra jutó adót az önkormányzati adóhatóság előbb befizettesse, majd az adókedvezmény okán törölje. Az ilyen önkormányzatok területén működő katásoknak - a jelen állás szerint - 2023.01.15-e előtt célszerű bevallást beküldeniük, hogy a kedvezményt érvényesíthessék az önkormányzati adóhatóságnál. Ennek az eljárásnak a bonyolultsági foka is könyvelő után kiált, főleg azért, mert vita lesz azon, hogy elég lesz-e 2023 január 15-ig várni ennek a "kedvezményes" bevallásnak a beküldésével, ha már amúgy is önálló bevallást kell beküldeni a 2022.09.01-2022.12.31. közti időszakra.

 

A normál iparűzési adóbevallást beküldők esetén viszont nincs teendő

A fentiekben a 2,5 millió forintos adóalap esete került boncolgatásra, de vannak olyan katás egyéni vállalkozók, akik figyelmetlenségből vagy az alacsony bevétel miatt normál iparűzési adóbevallás benyújtására kötelezettek. Nekik csak akkor van teendőjük, ha megszüntetik, szüneteltetik az egyéni vállalkozásukat, mert egyébként a 2022-es évről 2023.05.31-ig kell a 22HIPAK bevallást beküldeniük. Ha 2022.09.01-jével végelszámolás indult - akkor mindenféle bejelentés nélkül - , a végelszámolás záródátumával kell iparűzési adóbevallást beküldeni akkor is, ha az nullás.

Az adómentes bevétel nem lehetne az iparűzési adó alapja, vagy mégis?

Vita van azon, hogy az adómentes bevételnek minősülő hat havi minimálbér (Szja tv. 1. sz. mell. 4.20) hogyan lehetne az átalányban megállapított jövedelem része és ezáltal HIPA alap? Ha jogalkotás egy kicsit is logikus lenne, akkor sehogy. A helyi adó törvény azonban úgy fogalmaz, mintha az adómentes bevétel jövedelem lenne, pontosabb az iparűzési adó alapját az átalányban megállapított jövedelemhez köti. Az adómentes bevétel jövedelemként való kezelését azonban nem említi se a helyi adó törvény, viszont az Szja törvény eleve a bevételből indul ki, de miként indulhat ki a bevételből ha az adómentes bevétel? Egyébként Budapesten a HIPA mentesség határértéke 2019-től minden adóévben - arányosítás nélkül - másfél millió forint.

Slusszpoén: a Főpolgármesteri Hivatal csatlakozik az ASP-hez!

Az adózás rendje, illetve az államkincstári elektronikus ügyintézés szabályai miatt köteles a Főpolgármesteri Hivatal is csatlakozni a gyengén teljesítő ASP-hez. A könyvelők az e-önkormányzati portál "szolgáltatásaival" szokták egymást fenyegetni. Az ASP felhasználói felülete mostanában talán fejlődésnek indulhat, mert egy kiváló szakember irányítja már a területet. Mindenesetre érdemes a könyvelőknek felkészülni: az átállás 2023.04.01-én történik majd meg. Ez nem tréfa!

Ruszin Zsolt, FairConto Zrt., részvényes

Érdekesnek találta a cikket? Ossza meg másokkal!

Megosztás Facebookon